Blog

November 23, 2019

Indian Ancient History MCQ For Competitive Exam (Part-1)

Indian Ancient History MCQ For Competitive Exam

 

 

Indian Ancient History MCQ is most important for your exams. In this post, I will share with you the top trending Ancient Indian History MCQ for your Competitive Exam which will help you a lot.

 

In this post, you will find the latest version of questions that are always asked in various Competitive Exams like UPSC, WBCS, SSC CGL, Railway, and other State PSC. Here we specially designed for Indian Ancient History MCQ questions. So let’s start now-

 

 

 

Indian Ancient History MCQ For Competitive Exam:

 

1. The concept of Eight-fold path forms which of the following themes?

(A) Dipavamsa
(B) Divyavadana
(C) Mahaparinibban Sutta
(D) Dharma Chakara Pravarta

ANS: (D) Dharma Chakara Pravarta

 


2. Which one of the following scripts of ancient India was written from right to left?

(A) Brahmi
(B) Nandnagari
(C) Sharada
(D) Kharoshti

ANS: (D) Kharoshti

 


3. Which one of the following was a Saiva sect in ancient India?

(A) Ajivika
(B) Mattamayura
(C) Mayamata
(D) Isanasivagurudevapaddhati

ANS: (A) Ajivika

 


4. Who among the following is known for his work on medicine during the Gupta period?

(A) Saumilla
(B) Sudraka
(C) Shaunaka
(D) Susrutha

ANS: (D) Susrutha

 

 

 

 

 

5. Which of the following rivers is most mentioned in early Vedic literature?

(A) Sindhu
(B) Sutudri
(C) Sarasvati
(D) Ganga

ANS: (A) Sindhu

 


6. By which of the following The term Yavanapriya (mentioned in ancient Sanskrit texts) denoted?

(A) A fine variety of Indian muslin
(B) Ivory
(C) Damsels sent to the Greek court for the dance performance
(D) Pepper

ANS: (D) Pepper

 

 

  • Also read:

Indus Valley Civilization Study Notes | Ancient Harappan Civilization

Archaeological Sites of Indus Valley Civilization

 


7. Which of the following name by Ashoka is generally referred in his inscriptions?

(A) Chakravarti
(B) Dharmadeva
(C) Dharmakirti
(D) Debnampriya Priyadarsi

ANS: (D) Debnampriya Priyadarsi

 


8. Which one of the following important trade centers of ancient India was on the trade route connecting Kalyana with Vengi?

(A) Tagara
(B) Sripura
(C) Tripuri
(D) Tamralipti

ANS: (A) Tagara

 


9. The name of the poet Kalidasa is mentioned in which of the following inscriptions?

(A) Allahabad pillar inscription
(B) Aihole inscription
(C) Alapadu grant
(D) Hanumakonda inscription

ANS: (B) Aihole inscription

 


10. Which of the following is the preaching mudra associated with the Buddha’s First Sermon at Sarnath?

(A) Abhaya
(B) Dhyana
(C) Dharmachakra
(D) Dhumisparsa

ANS: (C) Dharmachakra

 


11. Which one of the following is the most fundamental difference between Mahayana Buddhism and Hinayana Buddhism?

(A) Emphasis on ahimsa
(B) Casteless society
(C) Worship of gods and goddesses
(D) Worship of stupa

ANS: (C) Worship of gods and goddesses

 

 

12. Which one of the following shows the earliest evidence of silver in India?

(A) Harappan culture
(B) Chalcolithic cultures of Western India
(C) Vedic texts
(D) Silver punch-marked coins

ANS: (A) Harappan culture

 

 


13. Which of the following refers to ‘perfect knowledge’ in Jainism?

(A) Jina
(B) Ratna
(C) Kaivalya
(D) Nirvana

ANS: (C) Kaivalya

 


14. The Buddhist sect Mahayana formally came into existence during the reign of which of the following emperors?

(A) Ajatashatru
(B) Ashoka
(C) Dharmapala
(D) Kanishka

ANS: (D) Kanishka

 


15. Which one of the following is a Vedanga?

(A) Sruti
(B) Smriti
(C) Nirukta
(D) Samhita

ANS: (C) Nirukta

 


16. In his works, Kalidasa exhibits a particular leaning towards the worship of which of the following gods?

(A) Vishnu
(B) Shiva
(C) Durga
(D) Ganesha

ANS: (C) Durga

 


17. Which of the following clearly define Mitakshara?

(A) A work on astronomy
(B) A treatise on ancient Hindu law of inheritance
(C) An Agamic text
(D) A compendium on medicine

ANS: (B) A treatise on ancient Hindu law of inheritance

 

 


18. Which one of the following can be classified as a “Pratiloma Marriage”?

(A) A Brahmin girl marrying a Sudra boy
(B) A Sudra girl marrying a Brahmin boy
(C) A Brahmin girl marrying a Brahmin boy
(D) None of these

ANS: (A) A Brahmin girl marrying a Sudra boy

 

 

19. Which of the following is not a correct statement about Buddhist Canonical literature?

(A) Abhidhamma Pitaka was compiled in third Buddhist Council

(B) Digha Nikaya is a part of the Sutta Pitaka

(C) Vinaya Pitaka primarily deals with monastic rules for monks and nuns

(D) Sutta Pitaka deals with philosophy and psychology and lays down methods for training the mind


ANS: (D) Sutta Pitaka deals with philosophy and psychology and lays down methods for training the mind

 

 

20. In the stone age, the Microliths were most commonly found in which of the following ages?

(A) Paleolithic
(B) Mesolithic
(C) Neolithic
(D) Chalcolithic

ANS: (B) Mesolithic

 

 

 

 

If you find all questions which are Indian Ancient History MCQ are helpful for you, then share this post to your community and give them a little bit of opportunity for their upcoming Competitive Exam.

 

If you want more, then please visit my blog WBCS Guruji regular basis.

Mock Test , , , , , , , , , , ,
About admin
One Comment
  1. https://waterfallmagazine.com
    It’s fantastic that you are getting thoughts from this piece of writing as well as from our dialogue made at
    this place.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cart