Blog

November 24, 2019

20 Important Questions of Medieval History of India MCQ For Exams

Medieval History of India 

 

 

Dear Students,

Today I will share with you some important Medieval History of India MCQ questions which are always asked in various competitive exams. In this post, you will find the most trending History of Medieval India MCQ, which helps you a lot. So let’s start-

 

 

Medieval History of India MCQ:

 

1. Ahmad Shah Abdali invaded India for the first time during the reign of which among the following Mughal Emperors?

(A) Muhammad Shah
(C) Ahmad Shah
(C) Shah Alam-II
(D) Akbar-II

ANS: (C) Shah Alam-II


2. Who among the following was the religious guru of Shivaji?

(A) Tukaram
(B) Eknath
(C) Jnaneshwar
(D) Ram Das

ANS: Ram Das


3. Octagonal shape of mausoleums is the distinctive feature of which of the following dynasties of Medieval India?

(A) Khalji
(B) Tughlaq
(C) Sayyid
(D) Lodi

ANS: Lodi


4. Which among the following foreign travellers is not correctly paired with their respective period of visit in India?

(A) Fa Hien – Gupta Period
(B) Hiuen Tsang – Post Gupta Period
(C) Al Beruni – Early Medieval Period
(D) Ibn Batutta – Mughal Period

ANS: Ibn Batutta – Mughal Period

 

 


5. The silver coin which was introduced by Sher Shah and continued by the Mughals was?

(A) Rupaya
(B) Dinar
(C) Asharfi
(D) Muhar

ANS: (A) Rupaya


6. Which legendary Sufi saint of Chishti order was popularly known as ‘Chirag-e-Dehlavi (Chirag of Delhi)’?

(A) Nizamuddin Auliya
(B) Shaikh Nasiruddin Mahmud
(C) Qutbuddin Bakhtiyar Kaki
(D) None of the above

ANS: (B) Shaikh Nasiruddin Mahmud

 

 

Also read:

Indian Ancient History MCQ For Competitive Exam (Part-1)

 


7. Which among the following Mughal emperors prohibited the use of tobacco?

(A) Aurangzeb
(B) Jahnagir
(C) Akbar
(D) Babur

ANS: (B) Jahnagir


8. As recorded by Abulfazl, Akbar, the great used to play which among the following music instruments?

(A) Dholak
(B) Tabla
(C) Nakkara
(D) Mridang

ANS: (C) Nakkara


9. Which among the following was not an Independent Kingdom?

(A) Bahamani Kingdom
(B) Vijayanagar Empire
(C) Madurai Sultanate
(D) Qutub Shahi of Golconda

ANS: Qutub Shahi of Golconda

 

 


10. Babar’s body was taken to and buried at which among the following places (During the times of Sher Shah)?

(A) Delhi
(B) Farghana
(C) Kabul
(D) Samarkand

ANS: (C) Kabul


11. Which among the following states of India was ruled by the Ahom Dynasty in Sultanate and Mughal era?

(A) Kerala
(B) South Tamil Nadu
(C) Assam
(D) Kashmir

ANS: (C) Assam


12. Who among the following is the Persian mathematician and poet composer of the world famous Rubbayat?

(A) Omar Khayyám
(B) Muhammad Iqbal
(C) Sultan Bahu
(D) Mirza Ghalib

ANS: (A) Omar Khayyám


13. Mirza Ghalib was a contemporary of which among the following Mughal Emperors?

(A) Alamgir II
(B) Muhammad Shah
(C) Bahadur Shah Zafar
(D) Farrukhsiyar

ANS: (C) Bahadur Shah Zafar


14. The word “Hindu” with reference to the People of India was first used by which among the following?

(A) Greeks
(B) Romans
(C) Afghans
(D) Arabs

ANS: Arabs


15. Who among the following was the author of “Jaisalmer ka Gundaraj”?

(A) Hari Singh Burdak
(B) Sagarmal Gopa
(C) Kesari Singh Barahath
(D) Arjun Singh Gurjar

ANS: (B) Sagarmal Gopa

 

 


16. Astapradan was a council of Minister of which among the following ?

(A) Gupta Administration
(B) Chola Administration
(C) Maratha Administration
(D) Rajput administration

ANS: (C) Maratha Administration


17. Which among the following Mughal Emperor was also known as “Ali Gauhar”?

(A) Bahadur Shah Zafar
(B) Shah Aalam II
(C) Muhammad shah
(D) Aurangzeb

ANS: (B) Shah Aalam II


18. “Bagh-e Babur” where Babur is buried is located at?

(A) Tashkent
(B) Karachi
(C) Lahore
(D) Kabul

ANS: Kabul


19. Which among the following dynasties gave rise to a worship of Satya Pir?

(A) Lodi Dynasty
(B) Hussein Shahi dynasty
(C) Sayyid dynasty
(D) Samma Dynasty

ANS: (B) Hussein Shahi dynasty

 

 


20. For which of the following purpose, Alauddin Khilji created “Diwan-i-Riyasat”?

(A) Revenue Collection
(B) Civil court
(C) Tax Control
(D) Market control

ANS: Market control

 

Thanks for reading my post. I think you will be benefited from my post Medieval History of India MCQ. If you want more, then please comment below “yes”. Your comment will make me motivated.

I hope you have already shared this post with your community. Help others to share this post. Keep learning and always visit WBCS Guruji blog for more and more knowledgable posts.

Mock Test , , , , ,
About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cart